Santi Tarín és vicepresident de l’Associació per a la Recerca de l’Excel·lència, que difon una sèrie de valors entre directius d’empresa, gestors i governants · Tarín participa en una jornada sobre mobilitat urbana, organitzada per ABE, la Foeg i la UdG, que té lloc avui a la tarda a la Sala de Graus de la UdG

Albert Soler Girona 14.11.2018 | 00:32

«L’empresari que actua amb valors i ètica no surt als diaris»

Un empresari dirigint una empresa amb ètica i valors és un oxímoron amb potes?

Comencem fort (riallada). No, home, el que passa és que quan un empresari actua com ha d’actuar, és a dir amb valors, ètica i principis, no sol sortir als diaris. Són notícia els casos contraris. Precisament ABE va néixer per a això, per donar llum a les persones excel·lents.

Qui és excel·lent?

Qui té èxit, triomfa, guanya diners o gestiona bé -perquè no té per què dirigir una empresa-, però només si ho fa respectant a tots i a tot. Si no respecta tothom, serà un triomfador o una persona d’èxit, però no és excel·lent. Sense valors no es pot ser excel·lent.

Em pensava que l’objectiu d’un empresari és guanyar diners i s’ha acabat.

Jo crec que no ho pensava (riu). L’objectiu d’un empresari és aportar valor a la societat. I guanyar diners, o sigui valor a si mateix. Si només aporta valor a si mateix, no és un bon empresari. No és excel·lent.

No seria bo fer arribar aquesta idea de valors també als governants?

Miri, precisament estem treballant una enquesta que ens permeti definir el perfil del polític idoni.

Suposo que no existeix.

No ho sabem. El que volem és fer arribar el missatge al jovent. Amb els empresaris, és difícil que els veterans canviïn de manera de fer, però el que es pot fer és explicar als joves que no facin les coses de qualsevol manera sinó amb ètica, mirant a llarg termini. Amb els polítics igual, volem que la professió política millori, es faci atractiva per a gent amb talent i valors. Si no fem això, mai no tindrem polítics com necessitem.

Avui hi ha algun polític amb talent i valors?

Mmm… n’hi ha. El que passa és que els que més es coneixen són els que no en tenen, i es carreguen la imatge dels polítics en general.

La corrupció és inherent a l’exercici del poder?

És que jo soc optimista de mena.

Ja són ganes.

És que si no ets optimista, no pots ser empresari. Ho has de ser per nassos. Fins i tot més que optimista has de ser una mica… temerari: tira milles i a veure què passa.

Tornem a la corrupció i la política.

He vist massa casos de persones que anaven pel camí dels valors i de l’ètica i quan han tingut poder s’han esgarriat. Ho he vist, sí. Però si partim de la base que no és possible, no farem res. Ho hem d’intentar i pensar que la raça humana no per se cau en la corrupció, quan té capacitat d’evitar-ho.

Avui parlaran de mobilitat urbana. Els ajuntaments la procuren prou?

Bé, d’ajuntaments no n’hi ha dos d’iguals. Jo segueixo pensant que ganes de perjudicar no n’hi ha en absolut. Ara bé, sí que a vegades veus algunes coses que dius: com se’ls ha acudit fer això! Es poden fer coses per millorar.